Καρύδα

Ένα απ' τα λατρεμένα μου γλυκά, χειμώνα - καλοκαίρι.
Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.










Υλικά

    1 κόκκινη φαρίνα κοσκινισμένη (500γρ.)
    250 γρ.  μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
    2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
    180 γρ.  ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο)

    1  ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο
    8 αυγά (χωρισμένα) σε θερμοκρασία δωματίου
    1 ποτήρι του κρασιού ούζο
    1 φακελάκι (20 γραμμ.) μπέικιν πάουντερ
    2 βανίλιες


    Για το σιρόπι
    4 ποτήρια νερό
    4
½  ποτήρια ζάχαρη
   
½  κ. γλ. χυμό λεμονιού
    1 φλ. τσαγιού καρύδα για το γαρνίρισμα


  Εκτέλεση

Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5΄-6΄ να αφρατέψει και να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ώστε να τους απορροφάει το μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα, το ούζο, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και την καρύδα συνεχίζοντας το χτύπημα. Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και διαδοχικά προσθέτουμε στον κάδο τη μαρέγκα και το αλεύρι.

Αδειάζουμε την μείγμα σε στρογγυλό ταψί 36 εκ. πολύ καλά βουτυρωμένο. Με την ανάποδη κουταλιού στρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε το γλυκό στους 170οC σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 60΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα με το καυτό σιρόπι.  Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και πασπαλίζουμε με την καρύδα.
 

Συμβουλή: Λίγο λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί φεύγει η κρούστα της πίτας και χαλάει η όψη της.

Για το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά για 7΄-8΄. Περιχύνουμε το παγωμένο γλυκό με καυτό σιρόπι. Παγώνουμε το γλυκό και σερβίρουμε.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη