Πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού

Ωραιότατο γλυκό του κουταλιού με εύκολη συνταγή.
Από αυτές που λέει η γιαγιά στην εγγονή!









Υλικά

2 κιλά πορτοκάλια προσπαθούμε να είναι χοντρόφλουδα
2 κιλα ζάχαρη
1 κουτ. γλ. χυμό λεμόνι
2 βανίλιες
1 και λίγο ακόμα ποτήρι νερό


Εκτέλεση

Ξύνουμε λίγο τα πορτοκάλια στον τρίφτη και τα κόβουμε φέτες.
Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να πάρουν μία βράση για 2-3 λεπτά, αυτή τη διαδικασία την κάνουμε 3 φορές, για να ξεπικρίσουν.

Μετά τα βάζουμε όπως είναι στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε για ένα βράδυ να στραγγίξουν.

Τα περνάμε σε κλωστή ή τα καρφώνουμε με οδοντογλυφίδες.

Βάζουμε τα μισά στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω τη μισή ζάχαρη, μετά τα άλλα μισά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε  το νεράκι, την βανίλια και το χυμό λεμονιού και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει περίπου για  45 λεπτά και το ελέγχουμε με το γνωστό τεστ στο πιατελάκι. Μόλις το σιροπάκι του κάνει κόμπο που στέκεται αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει και τοποθετούμε σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.

Αποστείρωση βάζων

Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό. Αφήνουμε να βράσουν για 12 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τα στραγγίζουμε και τα σκουπίζουμε με καθαρή πετσετούλα. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου σε προθερασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς για 15-20 λεπτά.  

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη